COLCHESTER, ESSEX 

Single Storey Rear Extension 

Structural Engineer: Morgan Engineering Consultants 
Building Contractor: D.G Rose Ltd 
 
We all dream for a better quality of life. One way of achieving this goal is to maximise all of the potential of your property and create a home that offers a comfortable and elegant feel, whilst allowing additional space that the whole family can enjoy and really benefit from. 
 
Achieving this dream takes vision; our clients, a couple with two teenage children, had the vision to improve upon their existing semi detached home in the Mile End area of Colchester. 
 
By adding an extension to the dwelling, their goal was to develop and extend existing ground floor space, which could be used by the whole family. This included creating a larger kitchen in which to cook, along with a better access point and connection to the rear of the property. 
 
Our client had received an unpolished design previously, but approached us with the idea of taking this one step further and bring the design to life. Our brief was to alter the roof structure of those original designs to a flat construction with large roof lights to allow plenty of natural light to enter the extension from above. 
 
We also reconfigured part of the existing dwelling, resizing the previous dining room and converting it into a utility room environment with a new W/C, the hallway was elongated to minimise any juts in the layout, creating a flush and streamlined feel from the front to the back of the property. 
PROJECT DETAILS 

The Final Designs 

 

Our Gallery 

Our site uses cookies. For more information, see our cookie policy. Accept cookies and close
Reject cookies Manage settings